Jan Werich vypráví pohádky a povídky - Štefan Kubín, Josef (Supraphon a.s., 2007)
Z archivních pokladů Supraphonu se podařilo zpřístupnit nahrávky s Janem Werichem, které usvědčují z nepravdy mínění, že již bylo s Werichem vydáno vše. Překvapení se koná a z tohoto našeho výběru se tak může radovat celá plejáda Werichových obdivovatelůa sběratelů. Jan Werich zde čte nejen své tři vlastní texty, vzniklé mimo knihu pohádek Fimfárum ale i tři pohádky Josefa Štefana Kubína. Kubínova bohatá řeč, časté novotvary a překvapivá spojení, souzní s Werichovou zálibou v jazykových hrátkách. K četbě pohádek došlo v době práce na prvních kapitolách Haškova Švejka, v letech 1952-53. Zajímavý je původ některých, zde čtených, vlastních Werichových textů. Například Pohádku o zlaté rybce napsal Werich pro animovaný film Jiřího Trnky. Jde o jinou verziPohádky o rybáři a jeho ženě, známé později z Fimfára. Tato původní verze se od pozdější nahrávky liší nejen svěžestí Werichova hlasu, ale mnoha zajímavými humornými a hravými detaily. V souboru se objeví i bajka O orlech a hovniválech a anekdotický příběh, dosud nevydaný, nazvaný Všude byl, všechno zná, všechno ví. Soubor doplnil bonus dvou písniček Bleška a veška a Hodné štěně, které stihl, hned po jejich vzniku počátkem padesátých let, osud zákazů, protože nevyhovovaly tehdejší ideologii. Naše kolekce unikátních nahrávek z počátku padesátých let patří k dalším objevům archivních skvostů s Janem Werichem.