Pohádky ze strakatých vajíček - Kubátová, Marie (Supraphon a.s., 2015)
Marie Kubátová (*8.8.1922 - †6.6. 2013) jedna z nejznámějších autorek knih pro děti se inspirovala ve své bohaté povídkové a pohádkové tvorbě krkonošských folklorem. Pohádky ze strakatých vajíček je soubor pohádek o podivných, ale túze důležitých lesních bytůstkách... "...panáčkové velcí tak muchomůrce pod klobouk, s bačkůrkami z mechu a v zelených pláštících ze sametového listu podběle, měkkého tak, že ani nezašustil...." Podivné bytůstky, které stráží lesní ticho, aby nikdo nebudil ptačí miminka schoulená ve vajíčku z jejich spánku...to jsou Tichošlápkové z naší pohádky. A aby všichni sladce spinkali až do jara, mají Tichošlápci pro každého ptáčka vyprávění a kouzelnou pohádkovou ukolébavku.... O Tichošlápcích vypráví Viktor Preiss a ukolébavky ptáčkům zpívá Jitka Molavcová