Dvacet tisíc mil pod mořem - Verne, Jules (Supraphon a.s., 1997)
Předlohou pro naši dramatizaci byl vědecko-fantastický román Julese Verna Děj románu je situován do roku 1866, kdy se v anglických listech začalo psát o neznámém a ohromném mořském netvorovi. který napadá i velké lodě. Výprava, kterou vedl přírodovědec profesor Aronnax, měla dokázat, zda jde o podmořského netvora či ponorku. Profesor Aronnax po nějaké době objeví, že jde skutečně o ponorku. je zajat i se svými druhy posádkou Nautilla (tak se ponorka jmenuje) a záhadným kapitánem Nemem. Jako jeho zajatci prožívají při podmořské plavbě neuvěřitelné příhody, seznamují se s neznámými tvory a dalšími netušenými krásami a zvláštnosmti mořských hlubin.... V nahrávce z roku 1987 a v režii Jana Fuchse účinkují Luděk Munzar, Radoslav Brzobohatý, Otakar Brousek, Miroslav Moravec, František Filipovský a další