Dospělí lidé - Aubert, Marie, 1979- (Kontrast, 2024)
Během víkendu se na chatě v Norsku sejde obyčejná rodina, aby oslavila matčiny pětašedesáté narozeniny. Stačí ale málo, aby na světlo začala vyplouvat nejen dávná sourozenecká rivalita, ale i leccos jiného... Ida je úspěšná architektka v nejlepším věku, bez partnera a bez dětí. Biologické hodiny ovšem tikají a ten pravý stále není v dohledu, a tak se Ida rozhodne si pro všechny případy nechat zmrazit vajíčka. Těší se, až se o tohle tajemství podělí s mladší sestrou, která se s partnerem už roky snaží otěhotnět. Idina radost ale nemá dlouhého trvání, protože sestra má ještě lepší novinku - konečně čeká miminko. Místo letní idyly na chatě v jižním Norsku na Idu čeká spíš zkouška rodinných vztahů, které lety zeslábly víc, než by kdokoliv tušil. Vztah mezi sestrami zřejmě nikdy nebyl bezchybný, sestřin manžel o vymodlené dítě až tak úplně nestojí a Ida si možná jen namlouvá, že jí to s dětmi jde tak skvěle, že by si měla pořídit vlastní. Stačí trocha alkoholu a pár nevhodně zvolených vět a dlouho skrývaná tajemství začnou vyplouvat na povrch. Nakladatelská anotace. Kráceno.