Drama v Livonsku - Verne, Jules, 1828-1905 (Podivuhodná putování, 2021)
Tragický detektivní příběh odehrávající se koncem 19.stol. na pozadí národnostních třenic mezi Slovany a Germány v Pobaltí. V zapadlé krčmě je nalezen zavražděný bankovní sluha, který převážel velkou sumu peněz patřící bohatému Němci Franzi Johansenovi. Je jeho vrahem skutečně Dmitrij Nikolev, profesor matematiky a fyziky, jenž peníze nezbytně potřeboval k zaplacení dluhu? Knížka je napínavá, plná překvapivých zvratů. Navíc nás blíže seznámí s poměry a společenským děním v Pobaltí kolem roku 1876, kdy situace mezi Slovany a Germány byla dosti napjatá.