Dobrodružství tří Rusů a tří Angličanů v jižní Africe - Verne, Jules, 1828-1905 (Podivuhodná putování, 2020)
Román o dramatických osudech netypické vědecké výpravy do krajin jižní Afriky. Tři učenci z Ruska a tři z Anglie jsou pověřeni měřením oblouku poledníku v jižní Africe. Jestliže hluboké přátelství pojí ctihodné gentlemany Emeryho a Zorna, o to značnější rivalita panuje mezi astronomem Struxem a plukovníkem Everestem. Tato rivalita se následně vystupňuje vypuknutím Krymské války mezi Anglií a Francií na jedné straně a Ruskem na druhé... Obě skupiny učenců však zápasí i s daleko bližšími problémy, než je vzdálená válka jejich mateřských zemí. Poznají, jak vypadá nálet milionů kobylek, musí se bránit krokodýlům a zejména musí čelit divokému kmeni domorodců dychtících se jich zmocnit. Nakladatelská anotace.