Já, Iulia - Posteguillo, Santiago, 1967- (Bourdon, 2022)
Román Já, Iulia úspěšného španělského spisovatele oživuje polozapomenutý příběh nejmocnější císařovny starověkého Říma. Píše se rok 192, Řím je pod kontrolou krutého císaře Commoda. Senát se spikne, aby s tyranem skoncoval, a nejmocnější generálové se mohou každou chvíli pokusit o státní převrat. Aby zabránil povstání, zadrží Commodus jejich manželky v Římě. Jednou z jeho rukojmí se tak stává Iulia, žena vojevůdce Septimia Severa. Náhle v Římě vzplane požár a pustoší město. Je to katastrofa, nebo snad příležitost? Pět mužů se připravuje rozehrát hru o římský trůn, jedna žena má ale svoje vlastní plány - založit novou dynastii. Nakladatelská anotace. Kráceno.