Ledová sfinga - Verne, Jules, 1828-1905 (Podivuhodná putování, 2022)
Dobrodružný román z dalekých končin Antarktidy, kam se vypraví posádka lodi Halbrane pátrat po zmizelé výpravě A. G. Pyma. Román je vyprávěn americkým cestovatelelm Joerlinkem, který se v srpnu roku 1839 na Kerguelenových ostrovech nalodí na loď Halbrane kapitána Lena Guye. Cestou na Falklandy zjistí, že kapitán Guy je přesvědčen o tom, že Poeův román je založen na pravdivých skutečnostech a že loď je na výpravě do Antarktidy, aby zachránila zbytek posádky goelety Jana, na které se Arthur Gordon Pym plavil, a jejíž kapitán William Guy je bratrem kapitána Lena. Nakladatelská anotace. Kráceno.