Setkání s Gaskoňcem - Váchal, Jan (E-knihy jedou, 2024)
Historický román vypráví dobrodružný příběh odehrávající se ve Francii v polovině sedmnáctého století. Mladý Gaskoněc Pierre odjíždí do Paříže, aby zde našel vysněnou slávu a bohatství v řadách královských mušketýrů, tak jako před mnoha lety jeho slavný krajan d\'Artagnan. Cestou ho náhoda svede dohromady s hrabětem Rochefortem, bývalým velitelem gardy kardinála Richelieua, který zrovna nemá na horkokrevného d\'Artagnana mnoho dobrých vzpomínek. Oba muži se tak nevyhnutelně střetávají názorově i fakticky. Vzplane boj naivity a zralosti, kdy mládí získává potřebnou zkušenost a stáří znovu objevuje dávno ztracené ideály.