Prokletý Modigliani : strhující životopisný román o legendárním italském malíři - Žák, Jiří, 1946- (XYZ, 2024)
Román o životě proslulého bohéma a předního představitele moderního malířství. Působivé portréty, intimní akty i sochy, do nichž se vtělilo jedinečné nadání. Ale také litry absintu, drogy, nevázané večírky, prostitutky a podlomené zdraví. To vše bylo nedílnou součástí osudu italského výtvarníka Amedea Modiglianiho, který se stal legendou už za svého života. Vydejte se na pařížský Montmartre, kde počátkem 20. století vzkvétala umělecká komunita a jeden bohémský večírek střídal druhý. V tomto elektrizujícím prostředí se odehrává i příběh Modiglianiho, "prokletého" umělce své doby. Nakladatelská anotace.