Kniha Nového Slunce. - Wolfe, Gene, 1931-2019 (Fobos, 2024)
Závěrečný díl science-fantasy tetralogie, která patří mezi klasická mistrovská díla tohoto žánru. „Válka je nový svět s novými zákony, ba dokonce novou geografií, a její krajinou obcházejí monstra zvaná bitvy.“ Někdejší mučitelský tovaryš Severián už prošel upadající megapolí i městem duchů, podzemním vladařským palácem i vězeňskými kobkami, pampami i velehorami, a z nutnosti i vlastní vůle při tom směřoval stále severněji, do míst, kde armády Společenství snad už od nepaměti odrážejí útoky nepřátel z Askye - státu usilujícího vymýtit každou stopu lidské individuality. Nyní se Severián ocitá přímo ve válkou zpustošené krajině, v lazaretu i v samotných řadách vojska, obyčejným kavaleristou však dlouho nezůstane. Nakladatelská anotace. Kráceno.