Povstání Bohdana Chmelnického : kozáci na planoucí Ukrajině 1648-1654 - Fukala, Radek, 1963- (Polozapomenuté války, 2024)
Příčiny a průběh povstání Bohdana Chmelnického na Ukrajině v letech 1648-1654 proti polsko-litevskému státu v kontextu dějin východní Evropy. Popis politických, hospodářských i náboženských poměrů na Ukrajině v raném novověku.