Války samurajů : konflikty starého Japonska 1156-1877 - Kodet, Roman, 1981- (Polozapomenuté války, 2024)
Historie samurajských válek v Japonsku v období let 1156-1877. Práce sleduje počátky Japonska v období starověku, historický vývoj země od středověku do 2. poloviny 70. let 19. století, zrod samurajů (bojovníci tvořící zvláštní společenskou vrtstvu), posilování jejich vlivu na vývoj země, vzestupy a pády jednotlivých rodů, průběh krvavých občanských válek způsobujících rozvrat, pokusy ostatních zemí o obsazení Japonska a snahu Japonců o izolaci před vnějším světem. Éra samurajů končí na konci 70. let 19. století, kdy v Japonsku probíhá společenská i ekonomická modernizace a jsou potlačena poslední samurajská povstání. Součástí textu je chronologie nejdůležitějších událostí a také slovníček pojmů.