Masomlejnek. - Slívka, Honza, 1990- (Fantatická Epocha, 2024)
Černohumorně laděná sci-fi českého autora o jedné planetě, co se zdá být pro lidstvo nově objeveným rájem - ale jen zdá. Dva největší objevy 21. století jsou na světě. Reaktor vyrábějící čistou, levnou energii dostal světovou ekonomiku do kolen. Práce s magnetickými, nadsvětelnými nanočásticemi lidstvo naopak zachránila. Díky nové technologii může člověk cestovat kamkoliv během mžiknutí oka. Například na planetu vzdálenou miliony světelných let. Luzná se stala modlou posledního desetiletí. Dokonalý svět plný života. V největším osídlovacím závodě od objevení Ameriky však lidé zapomínají na to nejdůležitější. Vlastní bezpečí. Připadají si jako všemocní dobyvatelé vesmíru. Naivní idioti. Pro místní dravou flóru a faunu jsou stěží předkrmem. Nakladatelská anotace.