Tajemství pralesa - Verne, Jules, 1828-1905 (Knihy Omega. Classic, 2022)
Dobrodružný příběh z Jižní Ameriky vypráví o plavbě po Amazonce, kterou podnikl domnělý zločinec, aby očistil své jméno. Osou vyprávění je cesta obrovského voru z Peru na pobřeží Tichého oceánu. Na plavidle našla domov rodina farmáře s mnoha sloužícími. Autor doplňuje děj řadou údajů o zvířatech a rostlinách v tamější přírodě, o řece i městech kolem ní.