Země kožešin - Verne, Jules, 1828-1905 (Podivuhodná putování, 2023)
Méně známý dobrodružný román autora, ve kterém se skupina lovců vydává za polární kruh, aby zde založila novou loveckou stanici. Děj knihy se odehrává v šedesátých letech devatenáctého století, kdy byla „země kožešin“, tj. Kanada, sídlem několika vzájemně soupeřících loveckých společností. Ty se snažily posouvat své revíry stále více na sever, kde ještě bylo hodně vzácné zvěře. A tak je i poručík Hobson pověřen založením nové lovecké stanice na severním pobřeží Ameriky. Podnikne proto s hrstkou vojáků a lovců cestu od Velkého Otročího jezera k Velkému Medvědímu jezeru a odtud až na pobřeží - na sedmdesátý stupeň severní šířky. Zde na cípu jednoho poloostrova založí loveckou stanici. Netuší ovšem, že stojí na ledovci zaneseném vrstvou hlíny. Sopečným otřesem se ledovec utrhne a odpluje i s osazenstvem na volné moře, kde se začne zvolna rozpouštět. Napínavý příběh je, jak je to u Verna zvykem, doplněn celou řadou zeměpisných a přírodopisných zajímavostí z polárních končin. Nakladatelská anotace. Kráceno.