V kůži vlka - Ekman, Kerstin, 1933- (Bourdon :, 2024)
Velmi nevšední detektivní román švédské autorky vypráví příběh přátelství mezi starým mužem a vlkem. Jednoho dne však vlk zmizí a Ulfimu někdo spálí karavan, ve kterém se najdou vlčí kosti. Za svítání před oslavou svých sedmdesátin spatří Ulf v lese vysoko v horách vlka s ušlechtilým profilem. Vlk se pohybuje opatrně, ale důstojně a sebevědomě, jako pán svého revíru - stejně jako Ulf je to především lovec. Očarován okamžikem v tu chvíli Ulf prožívá téměř mytické splynutí s vlkem. Pro Ulfa představuje setkání tak hluboký prožitek, že začíná do té doby obávaného vlka vnímat úplně jinak a stává se jeho ochráncem. Zároveň se mu vybaví polozapomenutý mýtus, který vyrostl právě ze strachu a nenávisti vůči zvířeti považovanému za ztělesnění zla a zachoval se ve rčení běhat (v kůži) vlka. V noci vlk a ve dne člověk. Nakladatelská anotace. Kráceno.