Kočovný biograf pana Saita - Bjergfeldt, Annette (Host, 2024)
Román dánské autorky je láskyplným příběhem, který se odehrává během 1. poloviny 20. století na malém ostrově u Kanady, kam z rodné Argentiny uteče matka s dcerou. Když na práh kláštera v Buenos Aires někdo odloží krabici od bot s nemluvnětem, jeptišky dají holčičce jméno Fabiola. U vzpurné Fabioly se brzy projeví zvláštní nadání -- každému člověku dokáže najít dokonalý pár bot. Stane se z ní nejlepší prodavačka obuvi ve městě a také matka Lity, dívky stejně svéhlavé, jako je ona sama. Revoluční doba donutí matku s dcerou uprchnout z Argentiny a obě se ocitnou na malém větrném ostrově nedaleko Kanady a nastěhují se do námořnické ubikace zvané Betlém. V tomto tepajícím srdci ostrova žije spousta výstředních postaviček; mezi nimi i hostitelčina hluchá dcera Oona, která se stane Litinou nejlepší kamarádkou. Zatímco se Lita snaží zorientovat v novém prostředí, její osud zcela změní každoroční návštěvy kočovného biografu pana Saita, který na izolovaný ostrov přiváží pohyblivé obrázky z celého světa. Nakladatelská anotace. Kráceno.