Kritika a interpretace - Blažíček, Přemysl, 1932-2002 (Paprsek (Triáda), 2002)
Jednotlivé texty byly podle žánrového hlediska rozděleny do čtyř tématických oddílů. První obsahuje analytické texty z let 1957 až 1966 o Wolkerovi, Šotolovi, Nezvalovi a Hrabalovi. Váží se k Blažíčkovým knižním monografiím. Následují kritické novinové referáty z let 1955 až 1964, jež velice krátce hodnotí nově vydané dílo (např.F.Götz, J.Pilař, O.Mikulášek). Následující dva oddíly spojuje hluboký osobní pohled na interpretaci konkrétního uměleckého díla (kupř. Deníky J.Ortena, esej Sontagové Proti interpretaci, Frýdova Krabice mrtvých). Publikace obsahuje veškeré časopisecky publikované práce a přináší tak ucelený obraz o autorově literárněkritickém díle.