Retroperspektiva - Snětivý, Josef Pepson, 1973- (Čas, 2012)
Autor zcela vědomě navazuje po formální i obsahové stránce na svou předcházející prvotinu "Z deště pod okap". I tady každou část (tentokrát jsou čtyři) uvádí klasickým sonetem, i tady se pokouší o haiku, epigramy či slovní hříčky. Zůstává mu i lehkost a hravost, s nimiž popisuje problematiku vztahů mezi muži a ženami, která se i zde stává hlavním námětem sbírky. Rozchody, citové úspěchy a porážky, vítězství a hned zase pády komentuje Snětivý s notnou dávkou sebeironie, obsahující jak chápající úsměv, tak i hořkou grimasu.