Matky - Rankov, Pavol, 1964- (Host, 2013)
Hlavní postava románu Zuzana Lauková počne dítě na sklonku druhé světové války. Její milenec a otec dítěte, ruský partyzán Alexej, je však na základě udání zastřelen Němci. Ze zrady ruští osvoboditelé obviní právě těhotnou Zuzanu. Jako kolaborantka je odvlečena do ruského gulagu, kde porodí za otřesných podmínek syna. Začíná pro ni boj o život i o dítě. Zuzanin osud doprovází příběh studentky Lucie, jež o Zuzanině mateřství píše svoji diplomovou práci. Také ona otěhotní a právě u staré Zuzany nachází zázemí. Lucie i Zuzana řeší nejen svoje mateřské problémy, ale také komplikovaný vztah ke svým matkám.