Stopy za obzor - Kolmačka, Pavel, 1962- (Delfín (Triáda), 2006)
Celé dětství doufáme a věříme v bezpečí domova, nezpochybnitelných jistot, v sílu rodičovské lásky, která přemůže nejistotu temných zákoutí. Hrdina románu, Vítek Koblasa, se snaží neztratit ve svém životě hodnoty, které mu v dětství dodávaly odvahu a sílu, ale neustále vnímá, jak křehké, zranitelné a nejisté je bezpečí, které se snaží pro sebe a své blízké zajistit. Přestože se snaží vytvořit jakési "silové pole", přes které by se neštěstí nedostalo, pocit ohrožení ho neustále dohání, je přítomen ve všech zprávách z okolního světa. Je možné uniknout zlu? Existuje cesta do bezpečí? Je to Bůh, kterého si chce hrdina zachránit, "aby svět nezůstal prázdnej"? Básník ve své první próze spojuje generační výpověď o obtížích života (a růstu) dnešních zhruba čtyřicátníků s citlivým, básnivým a symbolikou naplněným příběhem hledání víry, nebo spíše cesty - nebo alespoň stop, vedoucích k obzoru.