Non testatur - Jandovský, Miroslav (Viking, 2013)
Sochař Jouza prožívá poklidné stáří plné debat o životě v místní vinárně, když mu náhle do života vstoupí třicetiletá Markéta. Vztah s mnohem mladší ženou přinese umělci nejenom vzepjetí tělesné vášně, ale i nový tvořivý impulz. Jouza Markétě slíbí, že vymodeluje její portrét. Žádnou sochu však již dlouhá léta nestvořil, a má proto obavy, jestli to ještě svede. „Udělat hlavu!“ – ta myšlenka sochaře pronásleduje celé týdny. Když se nakonec odhodlá a Markétinu podobu z hlíny vytvoří, dožene ho v jejím portrétu dávno zapadlá minulost. Šokující poznání převrátí celý Jouzův život. Nadešel čas účtování...