Soumrak robotů - Szalai, Ladislav (Viking, 2013)
Ladislav Szalai je jeden z mála autorů, u kterého můžeme s klidem říct, že nezapomněl umění psát povídky. Kniha Soumrak robotů obsahuje více než tři desítky příběhů této stálice na nebi české science fiction. Szalaiovi roboti jsou velmi lidští, je to, jakoby vzal něco od robotů Isaaka Asimova, něco z cyklu „Město“ fenomenálního C. Simaka, a vytvořil si svůj svět robotů. Ve sbírce jsou hrdiny převážně roboti, ale jsou tam i jiné náměty z blízké či vzdálené budoucnosti, třeba povídka „Mrtvý víkend“ je o stejných problémech, jaké máme i dnes s dopravou, ale v meziplanetárním měřítku. Mezi klasické Szalaiovy povídky ne-robotické, patří i úvodní příběh „Tráva a beránek“ – o hledání klidu pomocí technologie převtělování. Szalaiovy příběhy dokážou zaujmout, mají dobře postavenou pointu, a hlavně umí pobavit. Svérázný, nenásilný humor, nad kterým se člověk dokáže od srdce zasmát, najdete ve většině povídek.