Můj život s Hitlerem, Stalinem a Havlem - Svazek 2 - pan Kohout, Pavel (Academia, 2011)
2. svazek Kohoutova autobiografického cyklu obsahuje následujícídíla, které lze považovat za memoáry v pravém slova smyslu:TO BYL MŮJ ŽIVOT?? Dvousvazková autobiografie (2005 a 2006), zde logicky propojená v zamýšlený celek, obsahuje reflexe dříve popsaných, ale hlavně dosud nevzpomenutých událostí - od autorova narození v roce 1928 přes všechy divoké peripetie jeho života až do rozdělení Československa o půlnoci na Nový rok 1993. defilují tu v nejrůznějších životních situacích Clapeček, Chcípáček, Dorostenec, Poeta, Voják, Dramatik, Disident, Exulant a různé další role autora - jeho slovy - "v klasickém dramatu o čtyřech jednáních, s názvy Zaslepení, Prohledaní, Vynesení a Navracení". Vše dokumentují ukázky z Kohoutových prací od prvních veršíků až po známé romány a divadelní hry, i líčení okolností jejich vzniku.PŘEDBĚŽNÁ BILANCE, text vzniklý v létě 2010 na žádost iniciátora souborného vydání Kohoutových pamětí, ředitele Nakladatelství Academia Jiřího Padevěta, vyplňuje skoro dvacetiletou pauzu mezi koncem předchozí knihy a dneškem dalšími událostmi a úvahami zralého muže, který dál intenzivně pokračuje v uměleckých i veřejných aktivitách. Autor nabízí barevné portréty kontrahentů i přátel, dětí, vnuků, pomocníků, jezevčíků a své ženy Jeleny Mašínové, procházející předchozími knihami jakožto Z. či Zet. Uzavírá cyklus, který v jednom středoevropském lidském osudu zrcadlí uplynulých třiaosmdesát let planety Země...