Dobytí říše Aztéků : tažení Hernána Cortése v letech 1519-1521 - Vodička, Pavel, 1975- (Polozapomenuté války, 2011)
Dobytí říše Aztéků patří bezesporu k fascinujícím příběhům z historie Nového světa. Hernán Cortés, jenž stanul v čele výpravy, měl pověst schopného a nesmírně ambiciózního muže. Dobytí aztéckého impéria však vyžadovalo více než jen odvahu, lstivost a bezohlednost. Hlavní roli sehráli především jeho indiánští spojenci, kteří sledovali své vlastní zájmy. Cortés téměř šest měsíců usilovně shromažďoval vojáky, spojence, vybavení a zásoby k tažení. Poté v naději na pokoření protivníka sestoupil do Mexického údolí. Obléhání aztécké metropole trvalo více než dva měsíce. Nakonec obránci podlehli; "nejtřpytivější klenot Mexického údolí" zmizel pod nánosem trosek a popela. Dobytí říše Aztéků bezesporu představovalo významný milník ve španělské koloniální expanzi, která položila základy moci Španělů ve střední Americe na příštích 300 let. Nakladatelská anotace. Kráceno.