Kodex Alera. - Butcher, Jim, 1971- (Fantom Print, 2012)
Doposud vládl v Aleře mír právě díky sepětí se živly, resp. bytostmi svázanými se vzduchem, ohněm, vodou, dřevem a kovem. Nyní se však na vysokých postech začíná intrikovat, neboť vladař Gaius Sextus stárne a chybí mu nástupce. Proto se někteří šlechticové z touhy po moci neváhají spojit i s nepřáteli a rozpoutat nelítostnou bitvu o trůn. Do dění zasáhne i mladík Tavi, který žil doposud mimo městskou politiku, ale osud mu určil důležitější místo v tomto příběhu. Běh historie bývá totiž často určován právě výjimečnými jedinci. Oni o svém poslání však dlouho nemusí mít ani ponětí.