Ma'ase merkava : starověká židovská mystika - Bönischová, Helena, 1971- (P3K, 2012)
Česká judaistka přináší komentovaný překlad a analýzu židovských mystických textů, patřících do hejchalotické literatury. Jejich obsahem je mystický výstup k božímu trůnu, jak je popsán u prokoka Ezechiela.