Než přijde mráz - Mankell, Henning, 1948-2015 (Krimiromán, 2013)
Děj románu se opět odehrává převážně v jihošvédském městě Ystadu a jeho okolí. V letních měsících jednoho roku se v blízkých lesích ukryje uprchlý vězeň, který zaživa upálí šest labutí. Hořící hejno upoutá pozornost náhodné turistky, a protože si delikvent nemůže dovolit nechat žít svědky svého drastického aktu, zabije i ji a její tělo rovněž spálí. V hrobě, který policie později objeví, je však kromě oběti nalezena i bible se zatrženými pasážemi ze zjevení svatého Jana. Zdá se tedy prokázané, že trestancem a vrahem na útěku je náboženský fanatik a schizofrenik, jehož otisky na místě činu policie objeví. V téže době také požádá Wallandera o pomoc Lindina přítelkyně Anna, trpící depresemi a úzkostnými obavami. Z Wallanderova pověření Linda Annu navštíví a ta se jí svěří, že viděla po téměř čvrtstoletí svého nezvěstného otce. Druhý den Anna záhadně zmizí. Wallander se domnívá, že tyto události spolu souvisejí, a od tohoto okamžiku začíná jeho kriminalistická odysea, která ho v pátrání po pravém pachateli společně s Lindou zavede do různých částí světa, aby odhalil nebezpečného zločince, jenž je z pokřivených fundamentalistických pohnutek schopen mstít se a bojovat proti všem.