Kindergarten - Ettinger, Elżbieta, 1925- (Epocha, 2010)
Očima dívky z poměrně zámožné židovské rodiny se rozvíjí příběh pronásledování Židů - a to jak z německé, tak i z polské strany. Starší i mladá generace rodiny byla krutě pronásledována, většina dospělých členů postupně zahynula během války, stejně tak i některé z dětí nebo mladých lidí. Autorka zde uplatňuje vlastní vzpomínky na své mládí v ghettu i později, kdy se zoufale snaží zapřít svůj židovský původ a vést aspoň trochu důstojný život (současně se snaží pomoci svým méně šťastným sourozencům). Román končí ještě v posledních měsících války, příběh zůstává nedokončený. Jen z poznámek na obalu se dozvíme, že autorka jediná ze své velké rodiny holocaust přežila a zbytek svého dlouhého života strávila v Americe, kde se stala známou spisovatelkou.