Poslední konec světa - Szalai, Ladislav (Viking, 2013)
Třicet povídek autora, který dlouhodobě inklinuje k žánru science fiction a jeho „krajním mezím“, jež často vykresluje s humorným nadhledem. Autor před námi zviditelňuje základní „lidský moment“, který má čtenáře nejen šokovat, ale zároveň i přivést k zamyšlení nad tím, co je opravdu lidské. Nevymýšlí jen jakési neskutečné impaktní metamorfózy neexistujících vynálezů, ale především se zabývá člověkem a jeho vnitřním mravním problémem, vyvolaným nečekanými, nejčastěji zcela fantastickými okolnostmi. Povídky o psychodlacích, vychytralých zamilovaných platebních kartách, simulátorech duší, geniálních obřích volejbalových sítích, chemických superchatismatech a podobných půvabných šílenostech, které nás hravostí, spontaneitou a bravurou spolehlivě vytrhnou z perfidních stereotypů tzv. běžného života a pročistí nám mozek k novému prožívaní radosti z neopakovatelné krásy života.