Cesta A. Š. za lidskou důstojností - Jandovský, Miroslav (Viking, 2013)
Emigrace – i dnes je to krok do nejistoty, natož pak před čtyřmi sty lety, na začátku třicetileté války, kdy si uprchlík musel vézt veškerý majetek s sebou. Po porážce na Bílé hoře skupina českých šlechticů opouští vlast a vedeni příbuzenskými vazbami se rozhodnou pro Francii. Dlouhá cesta do neznáma nábožensky rozdělenou Evropou stojící na prahu krvavé války, jež se protáhne na tři desetiletí, jim přinese četná dobrodružství a některým i smrt. Na příběhu A. Š. je však vidět, že snaha udržet si lidskou důstojnost a svobodu za riziko ztráty majetku či života opravdu stojí.