Přemyslovská epopej. - Vondruška, Vlastimil, 1955- (MOBA, 2012)
Druhá část historické fresky se dělí do sedmi dílů, odehrávajících se v letech 1205-1240. Přemyslu I. Otakarovi se konečně podaří získat od papeže Zlatou bulu sicilskou, čímž stvrdil nárok na vládnutí svého syna. "Jednooký král" Václav I. (o oko přišel v mládí při honu) se na tento úkol připravuje od útlého dětství, je korunován již za života svého otce a po jeho smrti v roce 1230 se sám ujímá trůnu. Buduje královský dvůr, snaží se neúspěšně získat rakouské území a překonat rodinné problémy. Román končí smrtí královny-matky Konstancie Uherské. Výmluvné a čtivé poselství ze života slavného Přemyslova rodu.