Historie chemického vojska (1919 - 2009) - Kubánek, Vladimír (Tribun EU, 2011)
Doposud nevyšla kniha, která by komplexně popsala vznik a vývoj „plynové služby“ a následně „chemického vojska.“ Autor, který sloužil v armádě jako chemik u elitní 1. tankové divize, se pokusil tuto skutečnost napravit. Výchozím zdrojem informací byly chemické sborníky vydané před rokem 1989, které byly v některých kapitolách poplatné době, ale faktografické údaje jim však nelze upřít, i když ne všechny jsou přesné. Autor při zpracování knihy oslovil přes 60 bývalých chemiků, kteří větší či menší měrou přispěli k doplnění a upřesnění údajů (např. gen. M. Budský, plk. D. Koníček, plk. M. Zeman, pplk. F. Vorálek, prof. Ing. J. Matoušek, DrSc., pplk. Dr. P. Minařík, CSc. - Vojenský ústrední archiv – Praha aj.). V knize jsou uvedena v maximální míře jména vojenských chemiků, kteří se na budování plynové služby a chemického vojska významnou měrou podíleli nebo působili v různých chemických funkcích v Československé armádě, ČSLA, AČR a ASR. Mimo jiné obsahuje fotografie a životopis velitele ZBP a NCHV brig. gen. Oskara SCHREIBERA (STARKOČE), genmjr. Františka JAROLÍMA, genmjr. Ludvíka ONDRŮJE, genmjr. Jána FRANKA, genmjr. Ervína ĽAHKÉHO, genmjr. Miroslava BUDSKÉHO, genmjr. Josefa ČERNÉHO a plk. gšt. Františka KOZÁKA.