Herečka - Longen, Emil Artur (Indeart, 2013)
Talentovaná herečka Xena Longenová je z těch umělců, jimž nebylo dopřáno dlouhého života. Bylo jí necelých 37 let, když uprostřed noci ze 23. na 24. května 1928 proskočila zavřeným oknem starého žižkovského domu a po pádu z druhého poschodí zemřela v tratolišti krve na chodníku. Autor líčí osud své manželky, talentované herečky Xeny Longenové, jež podlehla životní i umělecké tragice. Román, koncipovaný jako obhajoba umělkyně, která ač talentovaná, nemohla zakotvit na některé stálé pražské scéně, předvádí čtenáři pod průhlednými krycími jmény řadu známých postav, jako např. Vlastu Buriana, Karla Hašlera, FerenceFuturistu, Emana Fialu, Sašu Rašilova, Eduarda Basse, přičemž pod pravými jmény vystupují zde Jaroslav Hašek, E.E. Kisch a Jarmila Horáková. Longen s nezvyklou upřímností k sobě i druhým, zachycuje kabaretní a divadelní prostředí Prahy let desátých a dvacátých.