Paměti a úvahy - Štrougal, Lubomír, 1924-2023 (Epocha :, 2009)
Kniha je bilancováním vlastních osudů i osudů země, které autor vzhledem k vysokým funkcím ve stranickém a zejména státním aparátě (ministr zemědělství, ministr vnitra a od r. 1970 do r. 1988 předseda federální vlády) ovlivňoval (případně mohl ovlivnit). Československou politiku hodnotí v souvislosti s politikou ostatních států bývalého sovětského bloku a zejména s velmocenskou politikou SSSR. Hlavní pozornost věnuje obrodnému procesu konce 60. let a následné okupaci Československa, která zcela zvrátila nastoupenou cestu reforem. Závěrečná část je srovnáním předlistopadového a polistopadového režimu z nejrůznějších úhlů pohledu (ekonomický vývoj státu, sociální politika, zdravotnictví, školství, kultura, vzdělanost, demografické ukazatele atd.). Výsledkem jeho úvah je konstatování, že v r. 1989 nebyly poraženy ideje sociálně spravedlivé společnosti, ale režim, který tyto ideály deformoval a znehodnotil.