Boj o pohraničí : Sudetoněmecký freikorps v roce 1938 - Hruška, Emil, 1958- (Magnetka (Pražská vydavatelská společnost : Epocha), 2013)
Autor ve své práci sleduje připojení Rakouska k Německu v březnu 1938, nacistické přípravy na likvidaci ČSR, zabývá se úlohou Sudetoněmecké strany (SdP) při rozbití čs. státu v roce 1938, popisuje neúspěný pokus henleinovců o puč v čs. pohraničí, funkce Stráže obrany státu (SOS), která byla ozbrojenou složkou dohlížející na pořádek, útěk vedoucích představitelů SdP do Německa, vznik Sudetoněmeckého freikorpsu; polovojenských sudetoněmeckých oddílů pověřených ozbrojenými útoky a sabotážemi v čs. pohraničí. Pozornost je věnována rovněž jejich výzbroji, organizační struktuře, životním osudům některých velitelů, průběhu střetů Sudetoněmeckého freikorpsu s čs. armádou i jednotkami SOS, obsazení Aše a okolí henleinovci, průběhu Hitlerových návštěv Aše a Chebu v říjnu 1938, ukončení činnosti freikorpsu nebo trestněprávní odpovědnosti jeho příslušníků freikorpsu.