Velké polární výpravy - Martínek, Miloslav, 1943- (Pražská vydavatelská společnost :, 2011)
Autor přibližuje snahy o nalezení námořní cesty, která by spojila Atlantický a Tichý oceán podél severoamerického pobřeží (hledání tzv. Severozápadního průjezdu), sleduje obtížné objevování oblastí kolem severního pólu i výpravy usilující o prozkoumání Antarktidy a dobytí jižního pólu. Líčí odvahu, odhodlání a často dobrodružné i tragické osudy nejznámějších světových polárníků (R. Amundsen, J. Franklin, R. Peary, F. Cook, R. F. Scott, E. H. Shackleton, U. Nobile ad.) a jejich historických předchůdců. Z časového hlediska se zaměřuje zejména (i když nikoli bez výjimek) na období 19. a první poloviny 20. století.