Romská otázka : psychologické důvody sociálního vyloučení Romů - Samková, Klára, 1963- (Blinkr, 2011)
Autorka při mapování problematiky nazývané jako "romská otázka" se snaží ukázat specifika romského etnika, bez nichž nelze najít reálná východiska pro soužití Romů a majoritní společnosti, bez nichž není možné porozumět konfliktům, ke kterým zde dochází. Základní tezí celé práce jsou existenciální úzkosti Romů, způsobené po tisíciletí trvajícím ohrožením, nejistotou jejich fyzického přežití, narušením jejich duševní integrity. Úzkosti a traumata se opakovaně přenášejí z generace na generaci. Výsledkem je posttraumatická stresová porucha, jíž trpí celé generace Romů a která ovlivňuje jejich chování - na první pohled často působící nelogicky a neakceptovatelně. Osvojené vzorce chování garantují Romům jejich duševní integritu, a to i za cenu sociálně-patologického chování, které je drží v sociální izolaci. Proto řešení romské otázky autorka vidí v sebepřijetí Romů, vypořádání se s výše popisovanými existenčními úzkostmi.