Promarněné vítězství : rusko-japonská válka 1904-1905 - Brož, Ivan, 1938-2012 (Polozapomenuté války, 2008)
Literatura faktu. Jeden z velkých mocenských střetů, který předcházel 1. světové válce. Mocensko-politické příčiny konfliktu, početní stavy armád, jejich struktura, výcvik, výzbroj apod. Podrobný popis průběhu války na moři i na pevnině (dobytí Port Arthuru, bitva u Mukdenu, velká námořní bitva u Cušimy). Diplomatické vítězství poraženého Ruska na mírových jednáních v americkém Portsmouthu. Dopad války na vnitropolitickou situaci a mezinárodní postavení zúčastněných států.