Skoncujeme s nimi! Varšava bude zničena! : tragický příběh povstání 1944 - Jenšík, Miloslav, 1936- (Magnetka (Pražská vydavatelská společnost : Epocha), 2011)
Knížka v úvodu připomíná osudy Polska od počátku 2. světové války, kdy byla část jeho území včleněna do Říše, část připojena k SSSR, z části vytvořen Generální gouvernement. Popisuje i širší mezinárodní kontext tehdejších událostí. V létě roku 1944 dozrála dle představitelů polského protinacistického odboje vnitropolitická i vojenská situace k vyhlášení ozbrojeného povstání ve Varšavě (akce nesla krycí označení Hodina W). Vyčerpávající boje, které trvaly od 1. srpna do 3. října, byly pro Němce příležitostí k tomu, aby Varšavu v podstatě srovnali se zemí. Autor se vedle vlastního průběhu povstání snaží osvětlit i další související otázky - zabývá se např. vojenskými a politickými důvody, které vedly velitele Rudé armády k tomu, že povstalcům nepřišli na pomoc. Knížka se pokouší o vylíčení pravdivého obrazu tragické kapitoly druhé světové války a polských dějin.