2012 - Stingl, Miloslav (Jota, 2010)
Cestovatel, etnolog a spisovatel Miloslav Stingl se v této knize vydává za tajemstvím indiánských měst a indiánských pyramid. Představuje jejich civilizaci jako nesmírně vyspělou, což platí zejména o Mayích, jimž věnuje nejvíce pozornosti, neboť je považuje za nejpozoruhodnější a nejinteligentnější z kultur předkolumbovské Ameriky.Cestopis potěší všechny příznivce cestování, především zájemce o staré indiánské kultury předkolumbovské Ameriky.Miloslav Stingl se řadí mezi nejpřekládanější české autory. V jeho knihách se cestovatelské prožitky prolínají se snahou o popularizaci nejnovějších vědeckých poznatků z oblasti etnologie