Hvězdy proti hvězdám : americká občanská válka 1861-1865 - Brož, Ivan, 1938-2012 (Polozapomenuté války, 2009)
Autor rozdělil text do částí podle jednotlivých roků války. Tomu předchází obsažná úvodní kapitola, která vysvětluje příčiny konfliktu, dále hospodářské a politické poměry Unie a první známky nepokojů v jižanských státech. Na druhé straně popisuje postoje Severu a úlohu významných osobností, z nichž vyniká postava prezidenta A. Lincolna. Další kapitoly pak probírají jednotlivé roky občanské války, její hlavní události a zejména úlohu vojevůdců obou znesvářených stran. Zásadní otázkou zůstávají postoje k otroctví a řešení tohoto problému až k Lincolnově deklaraci o jeho zrušení. To ovšem neznamenalo konec války, ale naopak její další vzplanutí. Autor následně podrobně popisuje vzrůstající úspěchy Severu až do r. 1865, kdy došlo k definitivní porážce jižních států a posléze (r. 1866) k vyhlášení zákona o občanských právech (zákon se nevztahoval na Indiány). Závěrečné kapitoly jsou věnovány úsilí A. Lincolna o vyrovnání vzájemných vztahů obou stran a vývoji situace po zavraždění prezidenta v r. 1865. Autor také věnuje nemalou pozornost účasti Čechoameričanů v bojích na straně Severu. Text doprovázejí četné kresby a fotografie a na závěr chronologický přehled akcí válečného námořnictva.