Myslet uprostřed dějin : dějiny a dějinnost ve filosofii symbolických forem Ernsta Cassirera - Profant, Martin, 1960- (Epocha, 2011)
Autor zkoumá Cassirerův filosofický systém jako celek a výše uvedené dílo v jednotlivých fázích jeho zrodu. Cassirerova Filosofie symbolických forem patří k základním dílům z oblasti filosofie kultury. Představuje svébytnou a originální filosofickou koncepci, kterou je možno chápat jako metodologický přístup ke zkoumání řeči, mýtu a vědeckého poznání jako celku. Studie se věnuje zejména Cassirerovu pojetí dějin, dějinnosti a historického času.