Valdštejn a Lukrecie - Filip, Ota, 1930-2018 (Host, 2011)
Na počátku sedmnáctého století konvertuje Valdštejn ke katolické víře a zároveň se za vydatného přispění olomouckých jezuitů žení s bohatou vdovou Lukrecií Nekšovou z Landeku, majitelkou vsetínského panství. Román Oty Filipa se odehrává ve dvou dějových rovinách: v té první, která tvoří základní dějový rámec, přibližuje toto Vadlštejnovo manželství, ve druhé, odehrávající se v sedmdesátých letech 20. století, pak líčí potíže regionálního historika Martina Orsága, který se na jedné straně vypořádává se svým neuspokojeným citovým životem, na druhé pak pátrá po podrobnostech vztahu mezi Valdštejnem a Lukrecií, trvajícím pět let a končícím až Lukreciinou smrtí. Orság je přesvědčen, že na rozdíl od jeho nevydařených milostných strádání byl Valdštejnův svazek láskyplný a harmonický. Toto tvrzení ale jen nesnadně prosazuje, neboť Valdštejn je tehdejším režimem chápán jako feudální vykořisťovatel, který sňatek s Lukrecií uzavřel pouze ze zištných důvodů. Ota Filip a Martin Orság jsou sice jiného názoru, shodují se ovšem s tehdejšími dějepisci v tom, že po Lukreciině skonu zdědil Valdštejn značný majetek, jenž mu umožnil nastartovat jeho závratnou kariéru.