Přemyslovská epopej. - Vondruška, Vlastimil, 1955- (MOBA, 2013)
Po smrti vévody Vladislava, staršího syna krále Václava I., přechází následnictví trůnu na mladšího Přemysla. Výbojný mladý muž se musí ze strategických důvodů oženit s mnohem starší Markétou Babenberskou a když Václav I. umírá, Přemysl postupně přebírá vládu a dobývá nová území. Protože mu jeho choť nemůže dát děti, rozvede se s ní a novou královnou se stává princezna Kunhuta z Uher. Krále Přemysla II. Otakara opouštíme L. P. 1270 jako pětačtyřicetiletého mocného panovníka, dobrého vojevůdce a ctižádostivého muže, jemuž se právě narodil vytoužený syn Václav. Zda mu bude osud i nadále milostiv, to se dozvíme v dalším díle oživlých přemyslovských dějin.