Tažení Alexandra Velikého - Arrianos, Flavios, 95-175 (Naše vojsko, 2010)
Arriános se ve svém spise rozhodl vylíčit jednu z významných etap starořeckých dějin. Čtenáře seznamuje s tažením Alexandra Makedonského do Persie a následné dlouholeté boje Alexandrovy armády ve vzdálených oblastech jihozápadní a střední Asie. Popisovaná tažení ve svém důsledku zahájila novou epochu dějin starověkého světa. - Arriános podává svou zprávu o Alexandrových válečných úspěších střízlivě, věcně a se smyslem pro realitu, makedonského krále líčí jako hrdinu, který nemá sobě rovného. Arriánův spis je jedním z důležitých pramenů ke studiu Alexandrovy doby a počátků helénismu.