Zápisky o válce občanské, alexandrijské, africké a hispánské - Caesar, Gaius Iulius, 100 př. Kr.-44 př. Kr. (Naše vojsko, 2010)
Caesarovy zápisky pojednávají o vojenských i politických akcích proti senátní opozici v l. 49 - 48 př.n.l. Dílo je nedokončené. Doplňují jej další tři knihy anonymních autorů, které popisují boje se zbytky opozice v Egyptě, Africe a Hispánii.