Paprsky života a smrti - Troska, Jan Matzal (Albatros Media a.s., 2013)
Inženýr Farin, známý čtenáři již ze série Kapitán Nemo, v této Troskově knize objeví při pokusech s rentgenovým zářením paprsky, které v jedné podobě zabíjejí, aby pak ve druhé uzdravovaly. Když v Evropě vypukne válka, pohrozí válčícím stranám použitím paprsků coby smrtící zbraně. Ale zdá se, že slova samotná nestačí…