Jeden za všechny, všichni proti kardinálovi : Armand-Jean du Plessis de Richelieu - život a doba - Halada, Jan, 1942- (Epocha, 2013)
Autor sleduje mládí i vzdělání Armanda-Jeana du Plessis, zachycuje historický vývoj ve Francii od 2. poloviny 16. století (především občanskou válku mezi hugenoty a katolíky), vládu krále Jindřicha IV., období regentské vlády Marie Medicejské. Největší pozornost je věnována Richelieho působení v roli prvního ministra během let 1624-1642 za vlády krále Ludvíka XIII.; text si všímá jeho zahraničněpolitických (snahy oslabit pozice Habsburků v Evropě, účast Francie ve třicetileté válce) i vnitropolitických kroků. Stranou zájmu nezůstává ani kardinálova osobnost, soukromý život nebo jeho vztahy k literatuře, umění a kultuře.